onsdag 26 januari 2011

The power of motivation

Det är fascinerande hur den människans psyke och kropp fungerar ibland. Hur små saker kan göra stor skillnad. Hur en sådan enkel sak som motivation (i olika former) kan göra en oövervinnlig. 

Det är inte sällan man har läst om mödrar som klarat svåra fall från brinnande byggnader för att de haft sitt barn i famnen, eller människor som överlevt sinnessjuka saker, för att kärleken är så stor. Kärlek är motivation. För ett tag sedan läste jag en bok som heter Pinocchioeffekten. I den togs flera exempel upp på människors beteende och psyke. Just kring motivation kommer jag ihåg ett par exempel specifikt.

Det första gick ut på att ett antal människor fick i uppdrag att lyfta en tyngd med pekfingret. Upp och ner, upp och ner, tills de absolut inte orkade mer. Folk stod och gjorde denna övning tills dess att svetten rann och hela armen darrade. När de sa att de verkligen inte orkade mer, gav forskarna dem en mening, och sedan orkade de upp till (nu kommer jag inte ihåg exakt-exakt) 50 % mer! Meningen de fick höra - för varje lyft du gör från och med nu får du en dollar. - Motivation

Ett annat exempel var ett försök med djur. Stödjer
(heter det stöder eller stödjer? Att stötta, att stödja...) såklart inte försöket, men resultatet är lite smått fascinerande. Forskarna tog råttor/möss/någon form av gnagare och lät de simma runt i ett badkar. Såklart klarade inte gnagarna detta så länge, och de kunde inte heller klättra upp så de drunknade. Forskarna tog tid på hur länge de orkade simma runt och tog sedan ett sista gäng. Denna gången "räddade" de gnagarna bara någon minut innan de skulle tappat orken. De fick torka, mat och vila bara för att sedan åka ner i karet igen. Denna gång orkade de simma (sifforna är inte med mig idag, men det var bra länge i alla fall, säg) en halvtimma längre innan de gav upp. De hade fått hoppet om att man kunde klara det. Hopp = motivation => extra krafter.

Även om liknelsen inte är exakt så förekommer detta fenomen på något sätt hela tiden. Fastän vi är proppmätta får vi plats med lite tårta. Armhävningarna är så mycket lättare att göra när vi vet hur många vi har kvar och det är det sista att göra på träningspasset. Ja, ni kan säkert själva komma på tusen exempel till.

Ett sista exempel som jag tänkte ta upp, och som är grunden för detta inlägg. Det är hur hunger och trötthet kan försvinna. Mölndalsbon kommer hem från jobbet och är för trött för att göra något. Oj, oj, oj. Och inte åka och handla heller, något måste ju finnas i kylen! Han är sååå hungrig att han inte orkar vänta på mat. Men, vad hände? Javisst, ja! Det installerades ju ett nytt spel på datorn igår... Så utan mat eller vila sitter nu Mölndalsbon så här:
Datorspel/Lektimma - MOTIVATION
Och just nu verkar han vara inne i ett riktigt flow, så tvättning, handling och laga mat verkar bli liggande på mig. Då ska vi se... handla... kortet ligger på bordet, var är nu bilnyckeln?

Inga kommentarer: