söndag 9 januari 2011

Egypten utan hajar....

Som jag utlovat kommer då här ett mer utförligt blogginlägg om min senaste vecka, då jag tog mitt pick och pack och drog, först till Mölndal och hämtade resesällskap, och vidare till Hurghada, Egypten. Och för att förenkla läsningen, tar vi detta i kronologisk ordning, med start den sista dagen på det förra året.

Dag 1. Den sista dagen. Planet var lite försenat men det gottgjordes flera gånger om då det bjöds på både öl, vin och bubbelvatten i valfri mängd, vi flög ju trots allt på nyårsafton. Väl framme i Egypten förberedde jag mig mentalt för en värmevåg när vi klev av planet, men andades lättad ut när det blåste sköna brisar. (Denna lättnad ångrade jag dock senare för det blåste rätt rejält hela veckan).

Som sagt var dag 1 detsamma som nyårsafton så ambitionen var ju nyårsfirande denna kväll. Så ner till den nya marinan och in på den mysigaste restaurangen. Mumsfilibabamiddag á la västerländsk style och en inhemsk öl på det. Sen! Sen var gammgubben och käringa för trött för något annat än att gå tillbaka till hotellet för en powernap innan tolvslaget. Ett par timmar, sen upp och hoppa igen, tillbaka till marinan och började förgäves att leta efter festen. Vi kliade oss i huvudet och började nästan undra om vi hade missat det hela. Lite längre framför oss hörde vi en mindre skara jubla till. "Jag tror det där var tolvslaget". Och det var det...

Dag 2. Den första dagen. Första dagen på det nya året spenderades på en strand. Lite i vattnet, men mestadels på stranden. Med en god bok. Jag klagade inte.

Dag 3. Ner i vattnet igen. Till stort rätt lik dag 2 (se stycke ovan), men vi kom iväg till stranden lite tidigare, och lyckades innan detta inhandla snorkel och cyklop. Rosa... jag vet inte riktigt om jag är nöjd med färgen, men allt gick så fort och som de flesta vet så lever Mölndalsbon för att reta mig. Så jag fick då ett cyklop och en snorkel, i rosa.
Men jag var rätt glad ändå
Så jag har snorklat alltså. Eller, något åt det hållet i alla fall. Reven var inte mina favoriter men fiskpinnarna var gulliga.

Dag 4. Kairo. Med mycket ont om Detur att säga, så fick vi i alla fall se pyramiderna. Det går inte att åka till Egypten och komma hem utan att ha sett dem. Så vi såg dem. De var rätt svåra att undvika. Är fortfarande helt fascinerad över att någon har byggt något som stått stadigt i närmare 5 000 år. Man känner sig lite småskalig. Sfinxen hann vi dock bara se på håll, men det var rätt stort ändå.
Bäst av allt med Kairo var att Alexander Skarsgård var vår guide!!!
Egyptiska museet var dock en liten besvikelse. Det var storslaget, ja. Fanns så mycket som trots allt var välbevarat. Men frågan är hur länge till. De största monumenten stod mitt i gångarna, och jag vet inte hur många händer som tafsade på allt. Få saker hade band uppspända runtom dem, men inte ens guiderna respekterade dessa band. Som tur att hade vettet kommit till museet när det gällde tyger, papper och små saker, för dessa var inglasade. Samt såklart allt guld... guld... det glimmande... Tutankhamuns mask glimmade. Jag tror att hans halsband hade suttit finfint runt min nacke, men de hade inga i souvenirshopen. 

Sen såg vi inte så mycket mer av Kairo på grund av all smog, men Mölndalsbon hann i alla fall se en död häst bland soporna i kanalen...

Dag 5. Giftun Island??? Dagen efter Kairo var det bara upp och hoppa igen för ännu en utflykt. Denna gång skulle vi åka båt först över till nationalparken och självutnämnda paradisön Giftun Island för att sedan åka mer båt och snorkla mitt ute i havet. Det började lite kaotiskt och länge och väl undrade vi om vi ens satt på rätt båt. Men det var vi, och på Giftun fick vi återigen se lite av Egyptens baksida. Trots att detta då skulle gå under nationalpark, låg det fimpar på stranden, korallreven var rätt förstörda och det låg till och med glas i sanden. Men myyycket mindre än inne Hurghada! Och mer firrar hade de också. Och stranden var fin...
Fiiin...
När vi kom tillbaka till land var det återigen marinan som gällde för middagen. Där blev det en nubisk restaurang med mixed grill som innehöll bland annat vaktel och kamelkofta. Det var gott, i alla fall på vägen ner...
En enkel ekvation
Dag 6. Den obefintliga dagen. På grund av middagen innan finns det inte ens bildbevis att denna dag har existerat.

Dag 7. Båttur. Sista dagen innan hemresa fick Mölndalsbon ut sitt bästa av resan. Morgonen inleddes på en finare båt än förra gången, och ut till hav for vi igen. Gungandet fick mig att stanna och vila i solen istället för att snorkla, men Mölndalsbon drog snabbt på sig dräkten och gick ner några meter under vattenytan. Vad som hände därnere är inte jag personen att berätta, men upp kom han i alla fall igen, och påstod sig sett både lejon och Nemo.
Mölndalsbon på väg ner i det blå.
Dag 8. Hemresa. Borta bra, men hemma bäst.

Kort att säga om Egypten är att jag inte ångrar att jag åkte dit, men jag skulle inte göra det igen. Det var inte ett vacker land, jag har försökt hålla bloggen så positiv som möjligt om det hela. Och om någon ska ut och resa så skulle jag rekommendera att kolla över vilka andra resmål som finns på listan innan ni väljer detta ställe.

Men semester har det varit i alla fall. Avslappning, ingen som helst stress och en bok är utläst. Och sällskapet var det inte fel på heller såklart!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Menar du allvar att Alexander var er guide alltså den riktiga eller bara en dubbelgångare liksom?

Tacksam för svar till karinlindgren@hotmail.com

Mvh

Karin sa...

Nej, det vara bara en lookalike, sån tur hade jag inte. /K